Как да медитирате?

КАК ДА МЕДИТИРАТЕ (Из Писмо 8)

Когато медитирате, заемете позиция, която е най-удобна за вас. Отпуснете си и останете в покой. Не се изкривявайте и не си причинявайте физически неудобства. Кажете си, че трябва да се успокоите и да освободите от напрежение всички крайници, включително главата, врата и лицето, до състояние на пълна отпуснатост.

Трябва да подчертая, че в крайна сметка медитацията следва да бъде толкова проста, колкото отпускането в дрямка. Нейната цел е да позволи на цялото ви съзнание да премине отвъд границите на интелекта и логиката. Някои духовни учители ще ви кажат да си „представите…”, но каквото и да е то, можете да бъдете напълно сигурни, че няма да ви помогне да стигнете другаде, освен до нови въображаеми реалности на собствените си умствени процеси. Този метод на „медитация“ ще ви донесе облекчение от мислите и ще намали стреса от натиска на его-импулсите, но в света на въображението егото може да е – или да не е – латентно.

Преди да започнете медитация, се подгответе за нея с пълното разбиране, че ви предстои да осъществите контакт с „БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ“, едновременно във и надхвърлящо вашето собствено. Следователно ТО също е там и около вас (представете си ясно какво точно означава). Винаги помнете, че това, което МИСЛИТЕ, е това, за което се настройвате. Мислите ви са „прожекторите“, които осветяват търсеното от вас. Не забравяйте, че всяка една от тях има своя собствена вибрация в съзнанието. Разберете го и вярвайте в това, защото е истина. Колкото по-одухотворена е мисълта, толкова по-високи са честотите.

„Съзнателните форми“, въплътени в думите, са невидими, но са „специфични структури от битието“, които носят в себе си живота на съзнанието и са магнитно предопределени да харесват „съзнателни форми“. Сходните неща се привличат. Мислете за „куче“, представете си какво имате предвид и умът ви ще се настрои към кучешкия род. Мислете „ВСЕМИРНО СЪЗНАНИЕ“ или „БОЖЕСТВЕН ЖИВОТ“ с ясното разбиране какво означава това за вас и той ще се насочи към „ВСЕМИРНОТО СЪЗНАНИЕ“ – БОЖЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ.

Ако сте напълно наясно с всичко, което се опитвам да кажа, вече ЗНАЕТЕ, че медитацията ви достига своята цел. Тогава ще усетите, че вярата ви укрепва. Тя остава слаба, когато само се надявате, желаете или по магнитен път „искате“ да се настроите към ЖИЗНЕНОТО СЪЗНАНИЕ, защото очаквате, че ще извлечете ползи от връзката си с Него. Не виждате ли колко „земен“ е такъв подход към ОНОВА, КОЕТО ВИ Е ДАЛО „БИТИЕ”? Почтително ли е? Уместно ли е за човек, който се стреми към истински контакт и очаква да го осъществи?

БЕЗГРАНИЧНОТО ВСЕМИРНО СЪЗНАНИЕ не е митичният „Бог“ на небето, описан в Стария Завет. То е Безкрайната Мощна Реалност, която присъства навсякъде, проявявайки Своята собствена съграждаща, интелигентна, развиваща, любеща грижа към всичко, на което е дало съществуване. Точно към такова разбиране ще се доближите постепенно, докато сте все още на Земята, когато достигнете най-високите измерения, а магнитните ви емоции вече са изчезнали не само от ума си, но и от подсъзнанието и слънчевия ви сплит. Най-вече ще влезете в контакт с БОЖЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ БАЩА-МАЙКА, който е винаги активен в цялата ви система и във Вселената. Помнете, че ТОЙ е в равновесие в безкрайното всемирно измерение. „Дейността-Баща“ поставя целта; „Любовта-Майка“ посочва начина, по който ще бъдат разработени плановете за насърчаване на най-висшето благо на това, което се приспособява, изцелява или защитава.

Да се върнем към медитацията. Първо, преди да се опитате да навлезете в медитативно състояние, наизустете следната молитва така, че думите ѝ да се превърнат във ваши собствени. Когато се отпуснете напълно, започнете с нея. Кажете я бавно и си представяйте ясно смисъла на всяка дума, с което ще можете да навлезете в нейното енергийно съзнание и то ще проникне в най-дълбоката ви човешка същност. Докато казвате молитвата, очите ви трябва да са затворени, а погледът – вдигнат към челото.

БОЖЕСТВЕН ЖИВОТ,
Ти си моят живот, моята постоянна подкрепа, моето здраве,
моята защита, съвършеният отговор на всяка моя потребност
и мое най-висше вдъхновение!
Моля те да ми разкриеш Своята истинска Реалност.
Знам, че ВОЛЯТА ти е да бъда напълно просветлен, за да мога
по-добре да осъзная Твоето Присъствие в себе си и около себе си.
Вярвам и знам, че това е възможно. Вярвам, че ти ме
защитаваш и подкрепяш със съвършена ЛЮБОВ.
Знам, че моята крайна цел е да ТЕ ИЗРАЗЯВАМ.
Говорейки ти, знам, че ТИ напълно възприемаш думите ми,
защото си ВСЕМИРНАТА ЛЮБЕЩА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ,
която така удивително е планирала този свят и
го въплъщава във видима форма.
Знам, че когато ТЕ помоля да ми говориш, аз изпращам лъч
духовна светлина в твоето Божествено Съзнание и докато слушам,
ТИ ще проникваш в човешкото ми съзнание и ще идваш
все по-близо до моите все по-възприемчиви ум и сърце.
Поверявам себе си и своя живот на твоята закрила.

(Всеки път, когато казвате молитвата и си представяте смисъла на думите в нея, създавате форма на духовно съзнание, която ще става все по-силна и по-извисена в честотите на вибрация, докато истинското ѝ значение не навлезе дълбоко в ума и сърцето ви и възприятията ви не се издигнат.)

После се отпуснете още повече и оставете ума си възможно най-празен. Ако нахлуят мисли, повтаряйте си тихо „Божествен Живот“ или „Баща-Майка-Живот“ и отново се успокойте. Когато почувствате, че навлизате в по-дълбоко измерение на съзнанието – толкова дълбоко, че едва дишате, знайте, че сте започнали да постигате целта си. В края на медитацията си винаги благодарете с радост и признателност.

Помнете, че нищо, което мислите, казвате или правите, не може да омаловажи по някакъв начин „Жизненото съзнание Баща-Майка“, но всяко недоверие ще издигне бариера между вас и Него.

След много месеци на искрена медитация може да почувствате как тялото ви подскача внезапно, сякаш се унасяте в сън и изведнъж се стряскате. Ако това се случи, бъдете благодарни – съзнанието ви преминава собствените си бариери, създадени в миналото, които ограничават душата ви.

Искам да ви предупредя, че когато се опитвате да успокоите ума и мислите си, може да се почувствате неспокойни, физически отпаднали и дори притеснени. Така е, защото (първоначално) ще се изправите срещу черната стена на собственото си „съзнание“, което може да бъде изключително смущаващо, дори болезнено. Благословете опита, после станете и забравете преживяването. Следващия път, когато медитирате, помолете своя „Баща-Живот“ да проникне във вас.

Когато установите, че най-после навлизате в тишината, тогава отдъхнете спокойно с ясното съзнание, че вече сте пристъпили в т. нар. „светая светих“, защото най-накрая осъществявате контакт с „Баща-Майка-Живот“ в себе си. Ще отнеме време, докато това изключително духовно преживяване на Тишината стане ежедневна практика. Помнете, че имате „его-багаж” от цял един живот, който трябва да разтоварите и изхвърлите.

Без значение какво усещате или съзнавате по време на медитацията си, когато излезете от нея, очаквайте доловима разлика в битието си. Не забравяйте, че така създавате форма на „съзнание“ – когато „очаквате“, отваряте път, по който това, от което се нуждаете или което трябва да преодолеете, ще бъде привлечено във вашите преживявания. Ако не почувствате никаква нова лекота на духа, въпреки искрените си очаквания, не отричайте промените и не се съмнявайте в такава възможност. Помнете, че съзнанието ви е електромагнитно – от същата субстанция като физическото ви тяло – и е в основата на преживяванията ви. Продължавайте да очаквате. Когато го правите, увеличавате силата и енергията на своите „форми на съзнание“, които ще притеглят към себе си проявлението на всичко, на което се надявате. „Жизненото Съзнание Баща-Майка“ може да бъде привлечено в индивидуалното по магнитен път само чрез вяра, искрено очакване и желание да се отворите за пречистване на магнитно-емоционалните си импулси на „свързване-отхвърляне“.

Колко от вас в момента навлизат в медитация по такъв начин и излизат от нея, ОЧАКВАЙКИ промени? Колко от вас се обезкуражават, когато са почувствали някаква разлика, но после за известно време нищо не се е случвало?

Как да медитирате?

One thought on “Как да медитирате?

  1. Когато навлизам в дълбока медитация се изпълвам с всичко прекрасно,което Божественото съзнание ми дарява.И се чувствам по неописуем начин.Сега прочитайки описанието,разбирам,че все по-прекрасно ще бъде,тъй като осъзнах още полезни неща.Прекрасно е!

Вашият коментар