Какво означава кръщението на Исус?

Въпрос: Как следва да си обясним кръщението на Исус?

Бихме ли могли да разглеждаме кръщението на Исус като отричане от егото и приемане на Божественото Съзнание (или Бог), което може да направи всеки човек, когато стане пълнолетен? Благодаря!

Отговор:

Разбира се. Когато Исус е вървял към река Йордан, за да бъде кръстен от Йоан, той е размишлявал върху предишното си поведение и е взел решение да го промени. Може да се каже, че е възнамерявал да се опита да преодолее егото си, за да стане по-добър и по-малко себелюбив човек. Но тогава не е търсел Божественото Съзнание, тъй като не е знаел, че съществува. Всичко, което е искал да направи в онзи момент, е да бъде кръстен, като знак, че е решил да промени поведението си.

Спускането на Божественото Съзнание в ума и тялото му е било върховно просветление и е напълно ясно, че е станало, защото през целия си живот Исус:

  • е отхвърлял юдейската религия и нейния Бог;
  • е обичал пламенно хората и е искал да ги освободи от страданията им;
  • е копнеел горещо да спре да предизвиква заядливи спорове за религията и да използва по-ползотворно вродената си интелигентност.

Всичко е обяснено съвсем разбираемо в Писмо 1.

Затова хората трябва да осъзнаят, че просветлението му не е било „гръм от ясно небе”, а изпълнение на един Духовен Закон на Съществуването; напълно естествен изход след дълъг период от време, в който той е искал да докаже, че юдейският Йехова е само мит, и да даде на човечеството Истината, която ще им помогне да преодолеят нещастието си.

Не можем да твърдим обаче, че ако се опитваме да преодолеем егото си, ще се просветлим по същия начин. Не можем и не трябва да правим тайнството на неговото преживяване, а да го разглеждаме като изпълнение на Духовен Закон и да осъзнаем, че страстните ни копнежи в крайна сметка ще се проявят в живота ни. Не бива да превръщаме подобни духовни случаи в символ на каквото и да е, а да ги разбираме ясно и да се учим от тях.

С цялата ми Любов,
Христовият Писар

Кръщението на Исус

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *