Отвъд религията

Трябва да преминем отвъд религията

Далай Лама

Отвъд религията

“Колкото по-дълго живея и колкото повече мисля за проблемите и постиженията на човечеството, толкова повече се убеждавам, че трябва да намерим начин да мислим изцяло отвъд религията…”
Може би изглежда странно един от най-известните религиозни лидери да твърди, че трябва да преминем отвъд диктата на вярата, но в своята основополагаща книга “Отвъд религията”, Далай Лама предлага точно това.

Отвъд религията

Като обединява познанието си за религиите и разбиранията си за последните постижения на модерната наука, Далай Лама твърди, че няма да променим света само като се молим – ако искаме да продължим и подобрим човешкия живот на планетата, трябва да се обърнем към етиката. Той разглежда въпросите за справедливостта, властта и отговорността по отношение на доброто управление и посочва различни приложения на етичността в сферите на действията, речта и ума.
В това по същество предначертание за модерен живот Далай Лама ясно заявява, че вярата без разум може да е вредна, да води до фундаментализъм. Показва, че текущият дебат повече не може да бъде разделян по линията религия срещу атеизъм – на карта са заложени далеч по-сложни проблеми. Като черпи от богатия си опит в челните позиции на религията и политиката, Далай Лама разкрива, че е възможен и друг път – за да посрещнем бъдещето, трябва да обединим състраданието с разума и да създадем секуларна етична система, която да може да ни обедини, каквато и да е вярата ни.

Всички световни религии придавайки значение на любовта, състраданието, търпението, толерантността и опрощението, могат да послужат за развитието на духовни ценности, като го правят. Но днес глобалната реалност е такава, че обвързването на етиката към религията вече е безсмислено.

Отвъд религията

“За това все повече се убеждавам, че е дошло време по въпросите за духовното и етиката да се търси нов подход, без помощта на религията”. Тези думи Далай Лама пише в профила си във Facebook. Тибетския духовен лидер е цитирал собствената си книга “Отвъд религията” – Етика за цялото човечество, която издава през 2011г. В нея той споделя, че религията сама по себе си не може да осигури благоприятното решаване на световните проблеми. “Всяко базиращо се на религията решение на проблем, пренебрегващо вътрешните ни ценности, би било неподходящо. Какво е нужно днес? Това е такъв подход към етиката, които не се обръща към религията за помощ и може да бъде еднакво приет от вярващи и невярващи.Това е светската етика!”,пише той. Както отбелязва ежедневникът “Лос Анджелис Таймс” в своя преглед на работата на Далай Лама, седемдесет и седем годишният будистки монах не изобличава вярата, а по- скоро извежда на преден план необходимостта от всеобщи морални ценности, които се коренят в състраданието и да са актуални днес. Метафората която Далай Лама обича да използва, звучи така: “Разликата между етиката и религията е като разликата между водата и чая. Етиката без религиозно съдържание е водата, а етиката смесена с религиозно съдържание е чай. Питателна и ароматна смес от вода, листа за чай, подправки, захар. В Тибет слагаме дори сол. Но докато чаят не бъде приготвен, основната съставка е водата.”, казва той. В същото време ние можем да живеем и без чай, но не можем да живеем без вода. По същия начин, ние се раждаме независими от религията, но не се раждаме освободени от потребността за състрадание”. Удостоеният през 1989 г. с Нобелова награда за мир Далай Лама, отдавна се явява активен вестител на състраданието, религиозната толерантност и необходимостта от обединението на науката и духовността, пред лицето на страданието в съвременният свят.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Автор: Снежен Барс

Източник 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *