Да консумираме ли месо?

Въпрос: Искам да попитам защо в тези Писма не открих отговор за това как да се храним? Дали да ядем месо?

Още в първото Писмо, в частта когато Христос излиза от пустинята и среща човек, той яде хляб и МЕСО! Безпристрастно искам да попитам според него трябва ли да консумираме месо (дори и в малки количества) или по-скоро трябва да следваме вегетарианския начин на живот, или както е писано в библията, да се пости на периоди? Не търся големи подробности, а най-общо казано, дали да се яде месо или не, според Писмата и Посланията на Христос?

Отговор от Огнян Христов:

Благодаря ти за въпроса! До момента не е задаван, а и на мен ми се струва важен.

Ще се опитам да отговоря накратко. Христос не поставя условия за начина ни на хранене. Говори на едно място, че за тези, за които постенето е трудно и изисква усилие, да не се измъчват излишно. В същото време, когато човек навлезе в Писмата и започне да вижда ясно Неговия светоглед, то постепенно се получава един процес на естествено намаляване и дори отказване от месото. Опознавайки голямата любов на Христос към животните, става все по-трудно да приемаме страданията им, особено при съвременните антихуманни методи на промишлено отглеждане. Но до такова разбиране се достига постепенно и това е индивидуален процес.

И още малко – “Писмата на Христос” са духовно насочено четиво, а се забелязва, че духовното развитие е едновременно естествен отказ или поне силно намаляване на консумирането на месо…

Ще се радвам, ако съм успял да дам задоволителен отговор.

Читателят:

Благодаря за отговора! Малко или много се припокрива и с моето виждане за храненето.

Понеже 6 години бях вегетарианец, допреди месец, но нещо ми куцаше досега. Станах вегетарианец по здравослловни причини (най-вече на психична основа) и месото ми беше тежка храна, но като го отхвърлих, здравето ми се подобри, но психиката си остана така слаба. И въпреки търсенето на отговорите все още не успях да намеря начина си на хранене. И смятам че не всеки може да е вегетарианец, ако има някакви страхове и блокажи в него. Те ще го изсмукват енергийно. А при мен такива неща има. Бях станал супер-гига чувствителен и дори ми ставаше лошо като видя блъсната лястовичка на пътя….

И затова сега хапвам месо, но малко – 1 риба, 1 яйце и 1 ден си позволявам пилешко и се чувствам по добре… Смятам че всеки е на различно ниво и има различни нужди от храна, спорен НИВОТО СИ! Може в някой области да е супер напреднал, но едно камъче може да обърне каруцата…

Да консумираме ли месо?

2 thoughts on “Да консумираме ли месо?

 1. Здравейте,
  Темата все още е актуална за много хора. Но гледната точка не е.
  Храненето е малко по назад.
  В този ред на мисли най важно е как се отнасяме към самите нас, към нашето най блзико обкръжение, към останалите, към неприятелите ни и най вече към предателите ни( обрзно казано). Ако към ВСИЧКИ изборени групи не излъчваме доброта, смиреност и поне малко любов то с каквото и да се храним няма значение. Ако сме хищници в мислите си, в чуствата си или в действията си всичко останало е без значение.
  В момента в който си простим, първо на самите нас, а след това и на всичи останали, с изненада ще открием, че сме станали много по здрави, че здравословните проблеми са минало, че можем да се въздржаме от храна седмица две ….
  Всичко е в самите нас. Разполагаме с всчико необходимо за един прекрасен и много дълъг живот.
  И нека да отговоря. Месото трябва да се изключи от менюто и от мислите ни. Все пак е отнет живот.

 2. Ама Христос го казва, и в писмата: “Не е важно какво влиза в устата ни(храна), а какво излиза от нея(думи). А думите идват от мислите. Затова чистотата на мислите е най-важното начало, другото после си идва само

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *