Писмата на Христос – Писмо 4, стр. 3

Ако уловите капка дъжд в дланта си, можете ли да кажете, че тя е различна в „същността“ си – като химичен състав, като качество на чистота или като сила – от останалата част от дъжда, който се излива около вас, само защото се е отделила от другите капки и е попаднала в ръката ВИ? Дори да я оцветите със зелена боя, можете ли да твърдите, че тази зелена капка е напълно различна от останалите? Онези от вас, които имат добър усет, добра воля и добро сърце, които са искрени и истински, ще отговорят: „Не, дъждът не е различен. По качество и състав тази капка е точно като другите. Единствената разлика е, че към нея е добавена зелена, червена или синя боя, затова се е превърнала в нещо повече от сипещ се дъжд, но в същността си капчицата в моята длан е същата като него.”

Без значение кои сте – какъв е цветът на кожата или косата, която краси главата ви и я предпазва от слънцето; каква е формата на тялото ви или какъв език говорите; какви са мислите, думите и делата ви, подтиквани от вярванията и нагласите ви; независимо какви са РАЗЛИЧИЯТА ВЪВ ФИЗИКАТА И ЧОВЕШКОТО ВИ СЪЗНАНИЕ, – вие ВСИЧКИ сте еднакви. Родени от един и същ ИЗТОЧНИК НА СЪЩЕСТВУВАНЕ, вие притежавате едно и също качество и потенциал във вечността, едни и същи безкрайни духовни способности във всяко отношение. Единствените разлики между вас – арабски мюсюлмани, руски евреи, американски християни, тибетски будисти, индийски индуси – са допълненията, които сте натрупали в резултат от генетичното си наследство: произход и раса, възпитание и образование, среда и възможности в живота, състояние на семейството – бедно или богато.

НО ВСИЧКИ тези неща са повърхностни. Те са детайли, които прикриват вашата Реалност (вие я наричате своя душа), също както боята прикрива истината за капката дъжд в дланта ви. Душата ви произлиза директно от Божественото Съзнание и остава чиста и непорочна в същността си, обединена с всички други души, въпреки допълненията, които я покриват и разяждат още от раждането.

Също така трябва да разберете, че се появявате на този свят с различни човешки способности да се възползвате от допълненията, които сте натрупали. Способностите, с които разполага всяка душа, зависят от нейния духовен напредък в предишни прераждания.

Някои хора успяват да преодолеят сериозни недостатъци, тежки депресии и отчаяния и да постигнат високи позиции, силно влияние, доверие и уважение. Други падат от главозамайващите висоти на привилегии, богатства, възможности и таланти в черните дупки на депресия и отчаяние, наркотици, убийства, изнасилвания и т.н.

Независимо дали се възползвате – или не – от възможностите си – или от тяхната липса, – всички вие сте еднакви в своята същност и потенциал. ВСИЧКИ вие сте способни малко по малко да се издигнете от духовното ниво, на което се намирате в момента, до висотите на БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ в Небесните Царства.

Когато приемете тези Писма като ИСТИНАТА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО и всеки ден се стремите да живеете с насоките, които ще ви отведат в хармония и контакт с ИЗТОЧНИКА НА ЦЯЛОТО ТВОРЕНИЕ, със сигурност ще се доближите и ще постигнете най-висшите духовни цели, които сте си поставили в настоящето.

Всички вие сте способни да се издигнете до етапа, в който да приемате напълно тази ИСТИНА, да се стараете да пречистите личното си съзнание, за да попиете БОЖЕСТВЕНОТО, да се изпълните с Неговата Сила и да я излъчвате в непосредствена близост, а в крайна сметка – и по целия свят.

ВСИЧКИ ВИЕ сте важни в заобикалящата си среда.

Родителят, който смята, че това, което прави за близките си, не се оценява; че няма влияние върху семейния живот и никой не го чува, уважава и обича; че не е значим за хората извън дома или на работното си място и не би липсвал на никого, се заблуждава. Всеки човек, независимо дали е мъж, жена, баща, майка, приятел, работник, работодател, въздейства върху непосредственото си обкръжение. Ако той изчезне, в структурата на неговата среда ще се отвори дупка, загубата му ще се почувства и ще отнеме време тази празнина да бъде запълнена с появата на нова личност и с нови дейности, които да заместят изоставените стари.

Еднаква празнина оставят както най-силните, красноречивите и добродетелните, така и работникът, който мете подовете или градинските алеи, защото всеки има специално място в своето обкръжение. Всеки има своя принос в средата, в която живее или работи – с талантите и характера си, с поведението и постъпките си, с влиянието си върху хората, с които общува. Всеки е жизненоважен в своето пространство.

Никой не може да отнеме значимостта на друг, освен човек сам на себе си, като отрича собствената си стойност.

Независимо дали човек е роден с увреждания, той също има своето уникално място в семейството и обкръжението си. Понякога дори е още по-значим, отколкото ако беше съвършен, защото неговите постижения будят у другите възхищение и уважение. Въздействието, което упражнява върху своята среда, зависи изцяло от готовността му да действа, от волята му да се възползва максимално от възможностите си, да излъчва добронамереност и да бъде специален за хората, като ги кара да се чувстват по-приятно, отколкото преди да се срещнат.

Всяко състояние произтича от ВОЛЯТА, която се прилага в момента.

Някои са родени с изключително силна воля, други – с по-слаба. Но когато човек осъзнае напълно, че черпи НЕЙНАТА МОЩ от ВСЕМИРНОТО СЪЗНАНИЕ, според величината и устойчивостта на вярата си, и че ТЯ може да нарасне, като призове за това ИЗТОЧНИКА на своето СЪЩЕСТВО, тогава започва да разбира, че всъщност силата на неговата воля е неограничена.

Независимо от пол, раса, нация, религия, финансово състояние и доходи, от просяка до царя, всеки човек е еднакво важен – СЕГА и през цялото време. Истинските различия възникват единствено от това, което той дава от себе си в този момент, в следващия момент и в останалата част от деня.

Един крал или министър-председател може да бъде запомнен с добротата и ползите, които е донесъл на страната си, или пък със страданието, на което е подложил народа си.

По същия начин човек, който е роден в бедно семейство и не е успял да развие добре способностите си, но който се е посветил да служи на своята среда, в крайна сметка ще спечели уважението на близки и приятели, а в следващото си прераждане ще жъне каквото е посял, точно както краля и министър-председателя. Той ще е внесъл „живот“ в обкръжението си, защото естеството на животворната сила е безусловна любов и служение, работа и хармония, себеотдаване в удовлетворяването на нуждите на другите.

Ако всеки ден изразходвате животворната си сила, като просто поднасяте чай на някой болен, то направете го в неговата най-висша форма – идете при него с несдържан копнеж и топла усмивка, подайте му чашата любезно, добронамерено и с искрено желание да бъде излекуван. Само по този начин поднасянето на чая може да ви превърне в лъчист проводник на изцеление и извисяване. И колкото по-често мълчаливо призовавате притока на Божественото Съзнание в своето, толкова по-силна и по-проникваща ще бъде животворната сила, която излъчвате към болния. Той може и да не е наясно какво точно става, но с такъв болногледач ще оздравее по-бързо от всички останали, които получават чая си без поглед, дума или дори добронамерена мисъл.

Всяка работа може да бъде свещена и красива във всеки момент, да сияе от притока на животворната сила, да извисява и лекува (вас и другите), ако отделите време да разберете, че вие сте проводници на Божественото Съзнание, което самó по себе си е изцеление, закрила, удовлетворяване на нуждите.

Всеки човек, достигнал до такова осъзнаване, дори и този, който мете пода и чисти подлогите, е способен да влезе в стаята и да стане най-важният, може би единственият, който разпръсква добро сред шестима болни, като просто им подава подлоги. Той може да остави след себе си по-укрепнали пациенти само с присъствието си.

Всеки човек, който осъзнава, че очите му излъчват мощна животворна сила към хората, към които са насочени, знае, че беглият или проницателният поглед, усмихнатото изражение са били от полза за този, който ги е получил.

Това, което ние – да, вие и аз, ХРИСТОС – мислим и правим, е действие на съзнанието, животворна сила, която чрез дейността на умовете си – вашите и моя – моделираме в различни форми, които ще благословят или прокълнат заобикалящата ни среда. Единствената разлика между вас и нас – Мохамед и мен, познат на Земята като Исус – е видът на нашите мисли и чувства към другите. Ние и двамата излъчваме към света животворна енергия на съзнанието.

Какво излъчвате вие?

<<<Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *