Писмата на Христос – Писмо 4, стр. 4

Отново ви напомням как, бидейки под огромно напрежение в Палестина, проклех смокиновото дърво и то изсъхна до корен. Неслед дълго и аз бях яростно проклинан от римските войници и еврейските свещеници. И аз изсъхнах до корен, преди да умра на кръста.

Внимавайте какво изпращате на другите – уверете се, че бихте искали същото и за себе си. Чаша вода, подадена с любов, може да благослови и извиси нейния получател, но може и да го накара да се чувства незначителен, по-слаб и потиснат, ако му я подадете с неприязън.

Каква роля играете в своята среда? Ценят ли ви, уважават ли ви заради обичта и добротата, която излъчвате, още щом влезете на работното си място? Имате ли изградена визия за това, което е наистина важно в живота? Създадохте ли си духовен план, поставихте ли си духовна цел, която трябва да постигнете, преди да преминете в следващото прекрасно измерение? Ще бъдете ли достатъчно пречистени и отдадени на безусловната любов, за да можете да влезете в по-висши нива на духовно съзнание,

или стремежите ви ще бъдат все още земни?

Запитайте се: каква роля всъщност искате да играете в заобикалящата си среда? Каква е крайната ви духовна цел?

Също толкова важно: какви са нагласите ви към другите – превъзходство и изключителност или ясно осъзнаване, че повечето хора правят най-доброто, на което са способни, според вродените си дарби?

За да достигнете своя пълен потенциал, трябва да разберете, че нито социалното, нито материалното ви положение могат да ограничат силата, която упражнявате в света. Единствените ограничения за нея са вашите нагласи, както и мислите, които те пораждат.

Животворната сила, която се излъчва от ума на краля, министър-председателя или генерала, е също толкова мощна и творяща добрини в обкръжаващата им среда, колкото и от ума на скромен служител или войник, при условие че всеки един от тях владее мислите си, за да се настрои към духовните честоти на безусловната любов и Божественото Съзнание. Нещо повече, добавени към световните, тези духовни мисли укрепват силата на цялото земно съзнание.

Единственият фактор, който определя степента на вашата склонност към живот или към болест, е нивото на осъзнаване и духовно разбиране, които черпите от ИЗТОЧНИКА на своето СЪЩЕСТВО. Затова този, който е щастлив, дори когато събира кварталните отпадъци, който е добросърдечен и благославя всички по пътя си, е ярка светлина в своя малък свят. А един алчен, раздразнителен богаташ, който излиза от имението си и отива в кабинета си, е бездна от мрак, която се усеща негативно от всички, дръзнали да го приближат.

Независимо какво правите, какво притежавате и какво е общественото ви положение, вашите способности да се развивате в благоприятна посока са неограничени. Потенциалното величие и слава на вашето същество са безкрайни. Единствените ограничения за вас са времето и енергията, които сте готови да посветите на медитация с ИЗТОЧНИКА на цялото ТВОРЕНИЕ и на отварянето на човешкото си съзнание, за да влезете в НЕГО и да ГО приемете в ума си.

Затова религиозни водачи, почитайте своите паства, защото не знаете какви духовни прозрения и напредък протичат в умовете на онези, които за обществото може би изглеждат много скромни и незабележими.

Религиозни водачи, спрете да критикувате другите религии, защото не знаете какви висоти на духовно познание, прозрение и просветление може да са постигнали техните последователи. Разберете, че самите вие сте само толкова духовно напреднали, колкото адекватно възприемате Реалността. Ако нямате представа какво се крие зад завесата на вашия материален свят, може да сте религиозни, но нямате духовно съзнание.

Истинският идеал, истинският стремеж, най-висшата цел е да разберете и преживеете Реалността зад и във всяко нещо, от която произлиза неговото индивидуално същество. Може да Я наричате Бог, Аллах, Йехова, Безкрайна Интелигентност, Божествен Ум, Божествено Съзнание или Тао, но всички тези имена означават едно: ИЗТОЧНИКЪТ на вашето СЪЩЕСТВО, вашият СЪЗИДАТЕЛЕН ПРОИЗХОД.

НЯМА ПО-ВИСШ СТРЕМЕЖ ОТ ТОВА да разберете и преживеете Реалността зад и във всяко нещо, която дава, поддържа и подкрепя индивидуалните същества. Това е целта, която са ви посочвали просветлените Учители, идвали на Земята. Те са споделяли една и съща визия, едно и също осъзнаване и разбиране; били са високо ценени, но само малцина от техните последователи са били наясно с ученията им. Всеки човек е тълкувал думите на Учителя си по свой начин, според собствените си пристрастия и обусловеност.

В ежедневието си винаги помнете, че вашите мисли, думи и дела оказват влияние не само върху живота ви в бъдеще, но и върху хората, с които общувате. С какво вие, работодатели или работници, лично допринасяте за успешното функциониране на бизнеса, с който изкарвате прехраната си – фабрика, ферма, магазин, кантора? Какво правите за своите служители или колеги, за да се чувстват добре? А за сградата, в която работите? За сградата ли, може да се зачудите. Аз обаче повтарям въпроса: какво правите за сградата, автомобилите, за цялото бизнес начинание?

Всичко – тухли, хоросан, стомана, стъкло, хартия, метал, гуми, двигатели, бензин – поема съзнанието, което излъчвате, докато се занимавате с ежедневните си дела. Това е причината някои от вас да оставят след себе си диря от разруха, защото излъчват злостно, раздразнително, критично, разрушително съзнание, а други – да запазват вещите си непокътнати и като нови в продължение на години, защото ги ценят и всеки ден се грижат за тях.

Всичко на Земята е енергия на съзнание, проявена във видима форма ­– „твърда“, нежива материя или жива плазма. Вашите мисли могат да подхранят или да унищожат всяко нещо в заобикалящата ви среда.

А какво правите за семейството, дома и обкръжението си? Мърморите ли, очерняте ли, разрушителни ли сте за работата си и за другите хора? Тогава бъдете сигурни, че оставяте след себе си малка диря от унищожително съзнание, която ще спомогне разпада на всичко, в което прониква и насища.

Ако се съсредоточите върху желанието си да обичате и приемате, да работите с радост в сърцето, тогава където и да отидете, ще излъчвате съзнание на сила, благодат и растеж.

Когато бях на Земята в Палестина, си имах работа с ортодоксални евреи, чиято вяра и норми на поведение бяха толкова сурови, че граничеха с жестокост; техните традиционни закони бяха потискащи, гнетящи, ограничаващи и нелепи. Аз им донесох нова представа за един вечен „Отец“, който едновременно ги надхвърля и все пак присъства вътре във всичко; който знае техните нужди и е такава всемирна любов, че те винаги можеха да разчитат на „Неговата Воля“ да ги удовлетвори.

Казвах на хората да погледнат природата около себе си – хълмовете, където овцете и козите кротко пасат; езерата, пълни с риба; птиците, които летят, почиват си и гнездят в короните на дърветата; цветята, облечени в красива пъстра премяна: „Гледайте и осъзнайте какво виждате. Виждате свят, чиито обитатели имат своите нужди, но всички те са задоволени. Как може да се съмнявате, когато виждате, че овцете се изхранват само с трева? Какво толкова може да съдържа тя, че да подхранва руното, костите, кръвта и плътта и да създава малки? Нима не ставате свидетели на чудото на изобилието? Погледнете колко удивително са предвидени нуждите на птиците – имат подслон в дърветата и семена, за да са силни. Що се отнася до хората, които се нуждаят от домове, храна и дрехи, „Отца“ е дал целия свят, за да ги удовлетвори.“

След просветлението си Мохамед е доловил именно този всемирен Дух, който едновременно присъства във всичко и действа навсякъде. Ние, Мохамед и аз, говорихме на своите сънародници за една и съща вдъхновена Истина и им задавахме едни и същи въпроси: „Нима вездесъщият „Отец“ – „Аллах“ – Божествено Съзнание не знае най-съкровените ви нужди от любов, здраве и просперитет? Как е възможно да се съмнявате в това? Само ако имате вяра, вашите потребности ще бъдат удовлетворени – според вярата ви.“

Липсата на вяра спира енергията от естествения поток на „Отца“ – „Аллах“ – Любовта в телата, взаимоотношенията и живота ви.

<<<Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща>>>

4 thoughts on “Писмата на Христос – Писмо 4, стр. 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *