Писмата на Христос – Писмо 2, стр. 8

Религиозните водачи са спокойни на удобните си позиции във властта. Те не се нуждаят от нищо извън собствените си физически удовлетворения. И тъй като не са познали Бога лично, трябва да четат от Свещените си книги думите на светците отпреди хиляди години и да казват на хората как ги тълкуват. Но всичко, което говорят, идва от дребнавите им умове, пленници на удобствата на живота, затънали в очаквания какво ще ядат и пият и какво ще облекат, за да впечатлят другите. Не знаят нищо за вдъхновението, което е породило думите на пророците преди толкова векове, нито дали това са точните думи, от които наистина се нуждаете сега, когато времената са се променили.

Повярвайте ми, богатите хора и религиозните водачи са силни в земните неща и не искат да се разделят с това, което смятат за сигурно и вечно в своите традиции и обичаи. Всяко отклонение ще разтърси основите на техните вярвания, следователно – на живота им. Но по този начин изграждат умствени укрепления, спиращи притока на Силата на „Отца“, и затова те също се разболяват и по свой начин познават страданията, както и вие, които не се радвате на земни удобства.

Няма никаква разлика между вас, които имате малко, и онези, които имат всичко, защото и бедните, и богатите се разболяват еднакво, създават си врагове и се оказват сами. Но потенциалът да получите повече, отколкото религиозните и богатите някога могат да се надяват ­– здраве, щастие, добри приятелства, постижения в избрания от вас начин на живот, – е огромен. И когато ги постигнете, ще знаете, че възможностите, способностите и вдъхновенията ви са дошли от „Отца“ вътре във вас, защото ще знаете, че никога не бихте могли да го направите, ако не Го бяхте помолили да ви помогне да използвате всичките си дарби и да напълните шкафовете си с храна, да имате дрехи на гърба си, да осигурите щастие и добър живот за децата си.

„Отца“ ще го направи за вас, ако искате, но и ако молите – вярвате – знаете – и винаги помните, че „Неговото Естество“ е да сътворява и след това да осигурява изобилие за всички Свои творения. Точно както вие не бихте лишили умишлено децата си от нещо, което им е необходимо, така и Той никога няма да ви лиши умишлено от това, от което се нуждаете за щастлив живот. Ако сте бедни, то е защото все още не сте разбрали естеството на „Отца“; не сте осъзнали, че за да задоволите потребностите си, трябва да работите с Него. Трябва да се възползвате незабавно от божествените възможности, които са ви предоставени, за да ви помогнат да продължите напред.

Само да можех да ви покажа, да ви накарам да „видите” и да повярвате, че когато скърбите, вашата тъга е известна на „Любещия Отец“. С течение на времето тя ще се превърне в радост, ако поискате, но и ако Го призовете и наблюдавате работата, която Той върши вътре във вас. Ще намерите утеха, надхвърляща всичко, което сте смятали за възможно.

Колко благословени сте, когато сте гладни и жадни, защото вашите нужди са известни на „Отца“. Скоро те ще бъдат удовлетворени, ако престанете да се оплаквате и помолите и поискате от Него – с вяра, че ще получите.

Как е възможно да вярвате, че за да сте нахранени и добре облечени, първо трябва да отидете в Храма и да предложите на „Отца“ неговите собствени живи творения като изгорени жертви, с които да платите греховете си? Не виждате ли, че съществата, които убивате, са били създадени, за да се наслаждават на живота също като вас; за да бъдат благословия и да бъдат благословени на тази Земя също като вас? Защото това е естеството на „Любещия Отец“, което се проявява във всички Негови творения.

Ако помните, че „това, в което наистина вярвате“, е онова, което получавате, не можете ли да видите, че еврейските вярвания в изгарянето на живи същества в Храма ще ви донесат само страдания? Вярвайте в наказанието и наказание ще получите. Вярвайте, че убийството и унищожението са правилният начин да достигнете до Бога, и точно това ще преживеете – убийство и унищожение.

Ако сте гладни и жадни, то е защото сте се отвърнали от „Отца“ вътре в себе си. Когато се отдавате на страховитите си мисли, тревоги и чувства на безнадеждност, вие създавате точно онези условия, които искате да промените. Сами причинявате собствените си беди.

Затова сте още по-благословени, когато сте гладни и жадни за доброта и контакт с „Отца“ вътре в себе си, защото тогава със сигурност ще бъдете стократно заситени.

Благословени сте, когато сте нападнати или ограбени, но оставате изпълнени с доверие, защото ще видите „Бог в действие“ и ще видите как идва избавлението.

Благословени сте, когато сте въвлечени в конфликт, но все още сте загрижени за ближния и търсите помирение. В сърцето си носите любовта, която идва от „Отца“, и вие наистина сте Негово дете.

Благословени сте, когато сте дълбоко ощетени, но можете да простите и да проявите милост, като се въздържите да търсите правосъдие или преследване. Така веднага влизате в хармония с любовта, която е „Бог – в действие – вътре във вас“, и в тежки времена ще бъдете пощадени.

А най-благословени от всички са онези с чисти сърца, които са се избавили напълно от гнева, омразата, отмъстителността, грубостта, завистта и коравосърдечността и застават пред света като видимо проявление на Любовта. Те ще познаят Реалността, наречена „Бог“, и ще знаят, че Тя е „Отца“ вътре в тях.

Как мога да ви помогна да видите тази велика истина? Как мога да ви помогна да видите реалността на Небесното Царство, на Божието Царство?

Не е нужно да гледате към небето, защото там няма да видите делата на „Отца“ толкова ясно, че това със сигурност да затвърди вярата ви. Векове наред хората са допускали сериозна грешка да насочват фантазиите и въображението си натам и да създават за себе си един несъществуващ Йехова. Няма да откриете „Отца“ някъде в небето – Той не е на конкретно място, а е навсякъде около вас и във всичко. Но можете да видите възхитителните Му дела. Вгледайте се в това, което расте – пшеница, трева, цветя, дървета, птици, – и във всичко живо ще намерите Неговата непрестанна, тайнствена и удивителна работа. Именно тук Той напълно владее всичко. Можете да видите съвършения закон и ред, растеж, развитие и накрая – самата реколта, с която са благословени хора, животни и птици.

Помислете, след като човек изоре нивите си, той ще разпръсне семената над земята, ще ги покрие, ще събере инструментите си и ще се прибере у дома, доволен, че ако вали достатъчно дъжд, ще може да нахрани децата си. В продължение на много дни ще спи и ще се събужда, без да прави нищо повече за посевите си. Но когато отиде да ги нагледа, ще види поникналите зелени стръкове; по-късно ще открие израсналите стебла и листа, а след това – образувалите се семена. И един ден ще отиде и ще намери едро и златисто зърно, готово за жътва. Междувременно целият този растеж не е изисквал никаква помощ от негова страна. Пшеницата е израснала по удивителен начин, който той не би могъл да си обясни. Магия ли е това? Не, това е работата на „Отца“ – Силата, Любещата Интелигентност – навсякъде във Всемира, която Той вдъхновява и чрез която диша. Това е дейността на „Отца“, който е ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ ЖИВОТ НА ВСЕЛЕНАТА.

Когато влезете в Божието Царство, ще се чувствате добре – щастливи и радостни.

Можете ли да си представите как се чувства една жена, ако е загубила голяма сума пари и се чуди как ще нахрани децата си? Плаче и търси из къщата, като помита така старателно, че не остава и прашинка. После намира ценна сребърна парà, скрита в тъмен ъгъл, и сълзите ѝ незабавно секват, започва да се усмихва и след това се чувства толкова жива и толкова радостна, че се втурва навън при съседите, за да ги покани да празнуват. Допреди малко си е мислела, че е загубила всичко, а сега се е оказала богата.

Така е и когато откриете Небесното Царство. Вместо сълзи и страхове, глад и болести, ще намерите мира и радостта, изобилието и здравето на Божието Царство. Повече никога нищо няма да ви липсва.

Божието Царство може да се оприличи с една история за много богат човек, търговец на перли. През целия си живот той е искал да намери необикновена перла, безупречна и съвършена, която да засенчи всички останали и за която другите търговци да му завиждат. Един ден той я е открил – невъобразимо красива, по-съвършена от която и да било друга. Продал всичко, което притежавал, изоставил това, което е натрупал, за да я купи, и е бил безкрайно щастлив.

Какво означава това? Означава, че се е отказал с радост от всичко, което е ценил преди: богато обзаведена къща, скъпи вещи, начин на живот, изобилие от храни и напитки, за да притежава съкровище, отвъд всяка стойност – познанието, което го е отвело в Божието Царство. Там, където щастието е състояние на ума, недосегаемо за външния свят с всичките му грижи и тревоги.

„Божието Царство“ е вътре във вас. Ще влезете в него, когато осъзнаете напълно, че „Отца“ действа във вас непрестанно. „Божието Царство“ е състояние на ума, на възприятието и разбирането, че Реалността зад и във всичко видимо е „Отца“, че Тя е прелестна и съвършена и че това, което не е красота, хармония, здраве и изобилие, е дело на погрешно човешко мислене.

<<<Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща>>>

One thought on “Писмата на Христос – Писмо 2, стр. 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *