Писмата на Христос – Писмо 1, стр. 9

И така, продължих по пътя си и се чудех какво ми предстои и как най-добре бих могъл да преодолея импулсите, които ръководят земната ми същност, за да остана в Потока на „Съзнанието на Отца“ и да черпя от него вдъхновения, напътствия, решения на проблемите, редовно препитание, здраве и закрила. Всъщност разбрах, че докато съм в Неговия ежедневен поток, никаква беда не можеше да ме сполети и всяка моя нужда щеше да бъде задоволена. И още по-важното – „Съзнанието на Отца“, действащо чрез мен, щеше да направи каквото е необходимо за хората, които отчаяно се нуждаеха от изцеление и утеха.

Във всеки един момент трябваше да превъзмогвам бунтарството си срещу суровата реалност на съществуването, да се вслушвам във „вътрешния си глас“ и да се съобразявам с Неговата „Висша Воля“. А тя е „Съвършена Любов“, изцяло насочена към насърчаване на това, което е най-добро за мен. Осъзнах, че би било изключително глупаво да продължавам по пътя на „собствената си воля“, която бе диктувала поведението ми досега.

Точно тогава получих вдъхновение да говоря на хората с притчи. Тези, които бяха готови да получат знанията, щяха да ги разберат и да се възползват от тях. Но, както се оказа, дори моите ученици не успяха да се освободят от еврейската доктрина в достатъчна степен, че да могат да разберат значимостта на съзнанието или пък дейността на Божествената „Съзидателна Сила“ в творението. (И досега те остават загадка за всички, освен за духовно просветлените.)

Затова моите Писма трябва да се четат бавно и да са придружени с много медитация и молитви, за да бъдат правилно разбрани, защото човешкият ум не би могъл да възприеме незабавно и напълно дори духовните думи на просветление.

И помнете, че ако не можете да станете като „дете“, свободни от натрупаните безполезни убеждения, предразсъдъци, негодувание, амбиции и его-подбуди, с ум, изпълнен с удивление и безрезервна вяра, няма да сте способни да усвоите правилно тези страници. А за да станете „дете“, трябва да положите усилия да изхвърлите всяка стара мисловна обусловеност.

Ако страдате умствено, емоционално или физически, то е само защото вашите най-искрени вярвания, каквито и да са те, не са били полезни за вас, не са насърчили благоденствието ви.

Време е да преразгледате НАЧИНА СИ НА МИСЛЕНЕ. Доволни ли сте от него?

Решенията са във вашите ръце. И докато ги вземате, можете да призовете „Отца“ за помощ, за да направите нужните промени, и тя със сигурност ще ви бъде дадена. Но само ако не се съмнявате.

Затова ви приканвам да продължавате да четете и усвоявате следващите страници.

Искам да наблегна на силата на човешкия начин на мислене, който е съвкупност от всички ваши съзнателни и подсъзнателни програми. Много е важно да разберете, че никаква част от него не произтича от духовното измерение. Той е изцяло земен и навярно изпълнен с митични идеи, предразсъдъци, заблуди, неприязън, погребани спомени за стари обиди и затвърдени методи за справяне с възходите и паденията на живота. Вашият човешки начин на мислене, включително всички религиозни идеи или вярвания, определя вашия свят – взаимоотношения, преживявания, успехи или неуспехи, щастие или нещастие. Той е отговорен дори за вашите болести и злополуки.

Нищо не идва случайно. Всичко е изтъкано от вътрешните нишки на личното ви съзнание – мисли, очаквания, убеждения за съществуването, съдбата и „Бога“. Живеете в такъв свят, какъвто сами сте си създали. Затова деца, отглеждани в една и съща среда, се оказват различни.

Всички вие имате свой собствен индивидуален начин на мислене, конструиран според присъщите ви характеристики. И ако не бяхте започнали да го развивате още от раждането си, щяхте да бъдете несъзнателни като статуи, лишени от чувства, реакции и мнения. Щяхте да втренчвате празен поглед в света и дори около вас да кипеше оживление, нищо нямаше да повлияе на съзнанието ви. И нищо нямаше да ви прави щастливи или нещастни, дори и да избухнеше бомба наблизо. Без начина си на мислене нямаше да имате живот и развитие; нямаше да има добро и зло.

ТИПЪТ на вашето мислене определя качеството на вашия живот. Това е първата Истина за Съществуването, която искам да осъзнаете и да разберете напълно. Също така имайте предвид, че ще носите своя начин на мислене със себе си, където и да отидете, докато сте живи. Не можете да избягате от него и ден след ден той ще продължава да създава за вас същите преживявания, каквито сте имали и в миналото.

Целият живот на много хора преминава с убеждението, че са нещастни и злочести. Смятат, че другите са подли, жестоки и груби с тях и че вгорчават дните им. Вярват, че „другите“ са тези, които постоянно предизвикват кавги и създават затруднения, докато те самите са съвършено невинни при всяка провокация.

Напротив, „другите“ не са виновни – единствено вашият начин на мислене привлича негативните обстоятелства около вас.

Мнозина обаче отказват да допуснат вероятността, че самите те носят отговорност за собствените си неприятности. За някои хора е по-трудно да се изправят пред недостатъците си, отколкото за други, които имат вътрешна сила и самоувереност да погледнат себе си честно и безпристрастно.

Искрената Молитва привлича в ума ви „Съзидателното Съзнание на Отца“, което тихо и незабележимо премахва от човешкото ви съзнание всичко, което ви безпокои. Това е необходим и много постепенен процес на вътрешно пречистване и развитие.

ЕМОЦИОНАЛНИ МОДЕЛИ
Емоционалните ви модели могат да бъдат също толкова вредни за цялостното ви благосъстояние, колкото и начинът ви на мислене. Заедно те представляват вашите СЪЗИДАТЕЛНИ ИНСТРУМЕНТИ и заедно създават необходимите очертания на бъдещи притежания, събития и обстоятелства. ТЕ действат в живота ви, независимо дали го имате предвид или не.

Далеч по-лесно е да разкриете умствената си обусловеност, отколкото дълбоко вкоренените си емоционални нагласи – съзнателни и подсъзнателни. Може да сте обсебени от негативни емоционални модели, без изобщо да ги забележите, тъй като са прикрити от моментните ви чувства в ежедневието.

За да разберете какви са те в действителност, задайте си следните въпроси и бъдете напълно честни със себе си. Да се опитвате да се скриете от истината за емоционалните си модели, означава просто да мамите себе си и сами да си пречите да постигнете онова щастливо състояние на съществуване, на което би трябвало да се наслаждавате.

Какво е истинското ви отношение към ЖИВОТА? Искам да напишете топло и състрадателно писмо до себе си и да разкажете как точно се чувствате, докато отговаряте на въпроса: радвате ли се, че сте живи, или бихте предпочели да не сте? Ако вашият честен отговор е вторият, значи имате негативно отношение към съществуването и дълбоко в себе си сте във война с живота. Осъзнавате, че трябва да продължите ежедневието си, но на подсъзнателно ниво просто искате да се откажете. Вашата вътрешна борба ви пречи да привлечете всичко онова, което бихте могли да преживеете, ако имахте позитивни емоционални модели.

Какво е истинското ви отношение към роднините? Таите ли някаква скрита враждебност, която не искате да признаете или за която не подозирате? Какво е отношението ви към работата, колегите, забавленията, другите раси и т. н.? Запишете всички наблюдения за себе си и ги съхранете.

Това упражнение е за вас и само във ваша полза. Не го правите, за да станете по-добър човек, да угодите на „Бога“ или да си спечелите одобрението на околните. Правите го, за да премахнете вътрешните пречки към своето духовно развитие и пълно щастие.

Ако решите да промените живота си, като ежедневно четете тези Писма, горещо ви приканвам да отбележите дата на записките си и да ги приберете на сигурно място. Прочетете ги отново след година и се насладете на огромните промени в начина си на мислене, както и на промените в обстоятелствата около себе си.

<<<Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *