Писмата на Христос – Писмо 6, стр. 3

Най-доброто обучение ще разчита не на волята на учителя: „Защото аз казвам така!”, а на систематично насочване към „братска любов” и равноправие във всички обстоятелства.

В същото време не втълпявайте на детето идеята за „саможертва”, тъй като тази грижовност трябва да бъде доброволна и породена единствено от неговите собствени духовни възприятия и цели. Саможертвата възниква от просветлението, от желанието да се следва по-извисен път, от отричането на малкия „Аз”, с цел да се премахнат ограниченията на егото, които пречат на хармонията с всемирността на Божественото. Истинската просветлена Саможертва извежда духовното съзнание към висините на радостта без никакво усещане за загуба.

За да опиша по-добре реалността на душата и егото, искам да докоснете върховете на пръстите и китките си, като оставите свободно пространство между дланите. Ръцете ви символизират „черупката на човешкото съзнание” – егото. ПРОСТРАНСТВОТО между дланите дава добра представа за ДУШАТА, родена от „Съзнанието Баща-Майка-Живот” в момента на зачеване. Макар за вашите земни сетива да изглежда като „празнота”, всъщност то е част от ВСЕОБХВАТНОСТТА и ЦЕЛОСТТА на БОЖЕСТВЕНОТО, от което е приело форма всичко сътворено. Ръцете ви и пространството между тях представляват „Аз”-а. Дясната и лявата ви ръка съответстват на двете могъщи сили на магнитните его-подбуди „свързване-отхвърляне”, но в същото време е съвсем правилно да се каже, че са материалното изражение на физичните енергии, познати на науката като магнетизъм – „Привличане и Отблъскване”.

Наклонете дясната си ръка назад от другата и си представете, че я използвате, за да „вземете всичко, което искате от живота”. Тя символизира и това, което вашето човешко съзнание възприема като „алчност”.

Отделете време за упражнението и разберете напълно, че дясната ви ръка представлява магнитното дърпане, свързване, привличане; гравитацията, забележима в цялата природа. Това е източникът на всичко „искано” и „желано”; магнитният импулс, който е винаги насочен към получаване на нещо, което е необходимо или силно жадувано и приятно. Магнитният импулс е „духовно предназначен” да бъде ориентиран към градивни цели – придобиване, задържане, изграждане, постигане. Ако нямаше други живи същества или хора по света, с техните близки и притежания, той би могъл да придобие пълна власт над индивидуалността, без да причинява вреди. Но като се има предвид, че не сте сами на планетата, неконтролираният „магнитен импулс да се привлича, дърпа, свързва, задържа, притежава” се превръща в заболяване на личността, ако не е равномерно балансиран с нуждите на всички останали.

Върнете дясната си ръка в първоначалната ѝ позиция – събрана с другата. Сега наклонете назад лявата и си представете, че тя е „магнитният импулс” да отблъснете, отстраните, ударите; да се защитите от някакво непозволено посегателство върху собствеността или притежанията ви, от някаква атака срещу личността, семейството или работата ви. „Магнитният импулс на отхвърляне” е „духовно предназначен” да гарантира неприкосновеността ви и да опази живота ви. Той е легитимно оръжие, когато физическото или емоционалното ви оцеляване е изложено на опасност, стига винаги да помните, че всяко ваше действие е електро-магнитен (действие-свързване/отблъскване) отпечатък в съзнанието, който отскача обратно и в крайна сметка се проявява като сходна атака срещу вас.

Неприятната ситуация може да бъде критика от родител, учител или работодател и думите на самозащита, които в този момент извират от ума ви и изскачат от устата ви, са думи на егото и изразяват магнитните подбуди на отблъскване и отхвърляне. Ако нападателните изрази се разпалят в гневна реч, по същия начин ще застрашите егото на вашия опонент и то ще породи в него същите думи на самозащита срещу вас. Нещо, което може да е започнало като необходимо и зряло действие да се „посочи някаква грешка и по-добър начин да бъде коригирана”, често незабавно се приема за лична атака от втораченото в себе си чувствително его. Това, което е трябвало да бъде момент на израстване, се превръща във време на сблъсък, гняв, а вероятно и сълзи, и продължава като неприязън и взаимна враждебност. В такива внезапни, неочаквани и ненужни ситуации в ума се поражда конфликт, който се изразява с думи, дори с действия, и се увековечава с обида и омраза.

Спомнете си, че всяка дейност на ума (мисъл) и емоционална реакция на привличане и отблъскване са съзнателни енергии на съзидание, които не само формират неприятни обратни отскоци, но и влияят на характера, дори засягат взаимоотношенията и средата като цяло; намаляват жизнеността на тялото, което води директно до физическо неразположение, вирусна инфекция или хронично заболяване.

Каквато и да бъде атаката срещу вас, по-извисеният път, който носи само градивни последици, е да помните, че веднага можете да призовете БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ и да получите незабавна закрила във всяка ситуация. Но това е възможно само ако можете да преодолеете „магнитните его-подбуди на съпротива” с пълната увереност, че ТО задоволява всяка ваша потребност.

Сега върнете лявата си ръка в първоначалната ѝ позиция – събрана с дясната. Осъзнайте, че по време на цялото това упражнение ПРОСТРАНСТВОТО между ръцете ви си е останало ПРОСТРАНСТВО – не е участвало в нито една тяхна дейност. Така е и с вашата ДУША – докато егото ви секунда след секунда е заето с работа, винаги и завинаги готово да задоволи вашите нужди и да ви защити от неприятности, нейното БОЖЕСТВЕНО СЪЗНАНИЕ остава скрито, макар да е неизменно вътре във вас.

Когато бях на Земята, говорех на хората за „Небесното Царство”. Казвах им, че то е вътре в тях. И е точно така. То е вашата душа. То е убежището от равновесие на БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ, което ви е дало съществуване като бъдещ мъж или жена.

Силно копнея да мога да запечатам в умовете ви по-обширна представа за ИЗТОЧНИКА на вашето СЪЩЕСТВО, за да ви помогна да разберете малко по-ясно своя произход – откъде сте се появили. Трябва също да осъзнаете, че през цялото време, докато описвам ОНОВА, КОЕТО НАИСТИНА Е НЕПОЗНАВАЕМО, самият аз се намирам в най-висшите, безкрайно фини честоти на вибрации, точно до ВЕЛИКОТО ВСЕМИРНО РАВНОВЕСИЕ, от което всяко нещо е извлякло своето същество и е приело форма.

Ако говоря за планина, в ума ви ще изникне картина на планина, но няма да познавате нейната необятна структура – здравината на скалите ѝ; нейните долове, върхове и пещери; снегът, който я покрива през всички сезони; водопадите, които се спускат в езерата, когато се топят ледовете ѝ. За да добиете бегла представа за нейното величие, трябва да се впусна в подробно описание на всяко кътче и пролука. Дори и след най-детайлните словесни обяснения, ще разполагате само с мисловни картини, но все още няма да ПОЗНАВАТЕ планината.

Ако говоря за ураган, може да извикам в ума ви представа за изкоренени или огънати от силните ветрове дървета, рухващи стени, счупени греди, летящи тухли и покриви, разбити прозорци, преобърнати коли, но никога няма да узнаете мощта и шума на този вятър, няма да чуете грохота на падащата зидария, нито ще усетите ужаса в сърцата на хората, които е връхлетял, докато не го преживеете сами.

Така е и когато се опитвам да ви опиша „ОНОВА”, КОЕТО Е ДАЛО ПРОЯВЛЕНИЕ НА ЦЯЛОТО ТВОРЕНИЕ. Можете само да предполагате, но не и да ЗНАЕТЕ. Едва след като сте преживели лично всичко, за което говоря, ще започнете да добивате някаква представа какво се опитвам да ви кажа.

Затова нека никой, който чете тези Писма, не оспорва или отрича истината, на която ви уча. Нека никой не отхвърля думите ми, защото, истина ви казвам, не можете да познавате напълно това, което не сте преживели.

Само хората, които ще ме последват с приемане, вяра и ежедневна медитация, пречистване на съзнанието и страстна молитва за просветление, в крайна сметка ще придобиват все по-задълбочаваща се представа, а после – и преживявания, за това, до което самото творение може да получи достъп – Божественото Съзнание.

<<<Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *