Писмата на Христос – Писмо 8, стр. 3

Когато изоставите логиката и знаете извън всякакво съмнение, че можете да разчитате изцяло на Божествените насоки, за да постигнете вдъхновяващи цели, животът ви се променя. Ползите започват да се вливат във вашите преживявания, когато разберете напълно, че Божественото Съзнание е невидимата Реалност – Силата, която работи зад видимите форми във вашия свят, задвижвайки „интелигентни енергийни сили“, за да даде проявление на потребностите ви. Не е нужно да отричате видимото, нито да посвещавате мисловната си енергия на условията, които искате да разрешите.

Всичко, което трябва да направите, е да се откажете от себичната си воля и да ЗНАЕТЕ, че колкото повече вашият ограничен интелект отстъпва, толкова повече Безкрайната Реалност се задвижва, за да подреди по съвсем нов начин живота ви, да ви отведе в нови сфери на дейност и да ви отучи да разчитате на старите си опори, като внесе в ума ви нова визия за нови начинания. Но когато това се случи, трябва да сте готови да „пуснете“ изцяло старите си опори. Трябва да „освободите хватката си“ около всичко, което ви е давало сигурност в миналото, и да знаете, че докато следвате вдъхновението си, ви очаква още по-голяма сигурност, но от различно естество.

Тъй като това състояние на духовно/човешко съществуване и хармонично благоденствие зависи изцяло от способността ви да направите истински контакт с Божествената Реалност, се налага да изследвате задълбочено, отново и отново, както самата НЕЯ, така и начина, по който его-подбудите действат непрекъснато в съзнанието ви, като блокират интуитивните напътствия на Божествения Живот.

В момента водите мрачно, обременено съществуване, вместо съзнателно да влезете и живеете в „Божественото Съзнание“ и да МУ позволите да прониква и радва мислите и преживяванията ви. Оставате заключени в умствено-емоционалната рамка на електромагнитните импулси, докато не насочите силата на волята си към съзнателно разтваряне на тъканта на вашите по човешки скроени вярвания и не разберете съвсем ясно, че вашата Реалност е Божественото Съзнание, а не семейството или банковата ви сметка. Когато постигнете това прозрение, ще влезете в СВЕТЛИНАТА и СВЕТЛИНАТА ще пребъде във вас.

Поради неудобството и противоборството между развиващата се душа и човешкото его (което изисква да „изглежда добро”, вместо да „БЪДЕ ДОБРО”, и все още не понася мисълта, че някога може да бъде несъвършено) в момента само неколцина от вас получават вдъхновение и го предават на другите, като подчертават необходимостта да се премине през период на вътрешно пречистване. Съвременните хора са привикнали към незабавни услуги, незабавна светлина и топлина, незабавна храна, напитки, дрехи и развлечения и затова не са привлечени от ИСТИНА, която включва саможертва, упорита работа и пълна отдаденост на целта. Освен това много учители печелят доста пари от дейността си и трябва да представят „Истина”, която ще се продава добре!

Дори ако вашите съвременни учители твърдят, че пътят до най-висшите измерения е като ви прехвърлят своето лично умствено просветление, все пак ще се наложи да се подложите на задълбочена вътрешна самооценка и да се пречистите от магнитно-емоционалното „свързване-отхвърляне”. И ако наистина сте стъпили на възходящия път към най-висшите духовни нива, той ще се отличи с моменти на ярък и проницателен самоконтрол и себереализация, често последвани от самоненавист. Това мрачно и болезнено чувство е обратно на магнитната емоция – където преди егото се е придържало към основната преценка за себе си, че е най-велико, по-значимо от всички останали, сега започва да прозира мъчителния факт, че може би не само е незначително, но и много несъвършено.

Всеки, който достигне до този етап от духовното си развитие, ще открие, че вече върви по пътя към истинско смирение. Дерзайте, когато установите, че това се случва с вас. Сега разчиствате отломките от старите погрешни вярвания за себе си и илюзорната си човешка природа. Помнете, че вашето „намерение”, „мотивация” или „убеждение” е това, което ви дава съзидателна сила да постигнете всичко, което искате.

В момента, в който пожелаете с цялото си сърце да обърнете обичайните си склонности в магнитно-емоционалните си модели, вие сте задвижили този процес. Ако определите ясно целите, които искате да постигнете, и ги пазите винаги в ума си (или в писмена форма), неслед дълго ще откриете, че жадуваните промени в съзнанието ви вече са настъпили. Когато това се случи, ще почувствате лекота на духа и ще преживеете моменти на чиста радост. Ще докажете, че ИСТИНАТА за вашето СЪЩЕСТВО води „поробените сърца” в съвършената свобода на духовния живот.

Същевременно трябва да разберете, че за да ви даде възможност да оцелеете, вашето его ви кара да вярвате в собствената си стойност ­– за себе си и за другите. И всяко сериозно външно предизвикателство по отношение на тази стойност е силно разрушително – отчаяният страх и загубата на вътрешна увереност ще доведат до убеждението, че сте безполезни за света и самоубийството може да се превърне в естествен изход.

Ето защо вашият напредък ще протича и трябва да протича постепенно. Никой никога не би трябвало да очаква хората да се променят напълно със съвети или мигове на вдъхновение. Израстването може да стане само много постепенно – по едно прозрение в определен момент.

Едно истинско духовно проникновение ще насити земния ум с изцяло нова гледна точка, която ще позволи на човека да започне да подхожда към сходни обстоятелства по различен начин. Това прозрение трябва да направлява неговите действия дотогава, докато съзнанието му не го усвои напълно и завинаги и докато не стане част от развитието на душата му.

Например на един мъж може да му хрумне, че ще бъде по-успешен в живота, ако агресивно налага волята си на тези, които влизат в обкръжението му; вярва, че ще бъде чут по-добре, ако крещи. По-късно може да осъзнае факта, че никой не го харесва особено, а колегите и „приятелите” му го отбягват. Чувствайки се унижен, може да стане още по-агресивен или, ако е еволюираща душа, да се запита какво да направи, за да преодолее изолацията. В момента, в който БОЖЕСТВЕНИЯТ ЖИВОТ проникне в ПСИХИКАТА на съзнанието му и го накара да проумее, че самият той отбягва хората, които крещят, ще получи проблясък на вдъхновение. Ще разбере, че за да бъде щастлив и успешен, трябва да се отнася с другите така, както би искал те да се отнасят с него.

Може да възразите, че това възприятие не идва непременно от вдъхновение, а по-скоро е плод на здравия му разум и мъжът сам е бил способен да го постигне. Не е така. Егоистичните мисли се внушават единствено от импулсите „свързване-отхвърляне”, а всяка нова мъдрост произлиза от „ЛЮБЕЩАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ”.

Възможно е това да е последният вдъхновен проблясък на прозрение, който мъжът някога ще получи, но ако той наистина е стъпил на духовния път и търси най-висши постижения, постепенно ще осъзнае, че първото преодоляване на „егото” не е достатъчно. Ще започне да вижда в себе си други, по-рано неподозирани егоистични модели на поведение. Ще определи нова цел, която до момента все още не е постигнал, но много скоро – с молитва и медитация – ще постигне. По този начин честотите на вибрациите му ще бъдат издигнати и той постепенно ще се придвижи към „Небесните Владения на Съзнанието” – „Небесното Царство”.

И друг пример: една жена може да се чувства сигурна само когато нейното настоящо статукво не се нарушава; страхува се да говори открито, ако хората се отнасят към нея с неуважение. Така кротка и покорна, макар и удобно скрита в своето убежище от мълчание, тя също ще страда от горчиви разочарования, защото другите няма да зачитат пасивния ѝ характер. Не разбирайки законите на съществуване, хора като нея обикновено се обръщат за утеха и подкрепа към религията. Колкото до жената, вероятно нейната кротост ще остане неизменна до края на дните ѝ на Земята.

Наистина заради думите ми, записани в евангелията, „Блажени са кротките, защото те ще наследят Земята” църквата ви учи, че кротостта е похвална и жената би могла да приеме, че това е пътят към СВЕТЛИНАТА. И все пак, ако тя успее да открие ИСТИНАТА за своето „същество” и правилния начин да се свърже с „Всемирното Съзнание”, в крайна сметка ще чуе ясно в себе си, че в духовен аспект тя е равнопоставена на всички останали. Ще бъде вдъхновявана да изразява по-добре себе си; ще ѝ бъде давана сила, за да представя своята „истина” по-уверено и по-завладяващо. Хората ще започнат да уважават тази нова личност и тя ще може да проявява своето вътрешно духовно развитие, постигнато благодарение на времето, което е посветила на медитации.

Помнете, че вие не сте на Земята, за да „угодничите на Бога”, както може би ви казват в църквите. Вие сте на Земята, за да „изразявате Бога” и да правите все по-близък и по-близък контакт с Всемирното Съзнание, докато не се освободите изцяло от магнитно-емоционалното си робство.

Трябва да изясня, че думите ми в Евангелието са преведени погрешно. Аз казах: „Блажени са тези с мирни сърца, защото те ще наследят Земята”.

Ако наблюдавате света, ще видите, че държавите с „мирни сърца” процъфтяват и живеят в хармония със своите съседи. Където има бунтове и геноцид, такава необузданост произлиза директно от „съзнанието” на населението и разрушава цялата страна, поражда бедност и болести.

Понякога една страна като Тибет, която обожава своята изолация, духовни ритуали и вярвания, може би се задушава под тежестта на собствените си човешки/духовни творения. Нейните жители трябва да бъдат принудени да излязат в размирния свят, за да подложат на изпитание своите вярвания и да предадат на обременените с магнитно-емоционални реакции към живота „това, което е реално в тяхното мислене”. В известна степен те са средства за облекчаване на болката в съвременното общество.

<<<Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *