Писмата на Христос – Писмо 8, стр. 8

Когато хората първоначално тръгнат по духовния път и потърсят „По-висша Сила”, много от тях получават наставления от учители по „самопомощ”, че трябва по-често да се придържат към мисли на магнитно-емоционално свързване. Такива учители нямат представа, че техните насоки служат за укрепване на силата на егото.

На духовните ученици се казва: „Ако медитирате, „Бог” или „Силата на вашето Подсъзнание” ще ви помогне да задоволите всичките си потребности”; „Представете си къщата, която искате, и бъдете сигурни, че ще я получите.”; „Идете и купете дрехите, от които се нуждаете, и имайте вяра, че някак ще намерите пари за тях.”. И хората се фокусират върху „имам вяра” и „ще получа каквото искам или ми е нужно“.

В началото на промените в съзнанието и упражняването на вярата, те наистина получават огромни ползи – желаното навлиза в живота им, вратите пред тях се отварят, постигат успехи. Този феномен разкрива, че материалните нива на съзнанието им стават по-одухотворени, в резултат на което настъпват подобрения; животът им става по-малко труден.

Но вашият живот е предназначен да изразява всяко ниво на вашето съзнание – ум, емоции и тяло. Когато сте овладели физическите аспекти на съзнанието си, следващото ви духовно приключение е в сферата на емоциите. Ето защо сред цялото това изобилие внезапно задухват ветрове и падат дъждове върху някога стабилното ви емоционално съзнание и ви причиняват много и разнообразни страдания. Те може да се проявят като загуба на семейство, проблеми със здравето или собствеността, всякакви неочаквани препятствия в различни сфери на живота ви. Точно в тези моменти много хора губят предишната си вяра и казват: „Позитивното мислене не действа!”. Да, позитивното мислене само по себе си не действа, нито пък „силата на вашето подсъзнание”, тъй като това е само един аспект от цялото ви духовно-човешко същество.

Когато емоциите ви се разпалят, се налага да изследвате всички аспекти на съзнанието си, вярванията, чувствата към себе си и другите, вярата си в духовното измерение, дори смисъла на смъртта и след това – животa си в по-висше измерение. Това е изключително болезнен етап, когато ще преминете през различни сътресения. Той може да е период на огромен вътрешен растеж и щастие или на продължителна горчивина и възмущение. Това е моментът да се пробудите напълно и да осъзнаете, че резултатът от вашите преживявания зависи изцяло от вас – не от провидението или съдбата, а от вас – дали работите сами за себе си или постоянно и всеотдайно разчитате на Божественото Съзнание, за да постигнете върховно блаженство.

Това е и времето, когато ще бъдете изправени пред предизвикателството да използвате градивно ума си, достигайки до най-висшите прозрения и идеали, с които да овладеете емоциите си. Тогава ще разберете разликата между реактивната мисъл, която възниква от импулсивните реакции на егото към неудобни ситуации, и съзидателната интелигентна, проникновена мисъл. Когато това се случи и приложите прозренията на практика в ежедневието, самоконтролът е близо.

Само учителите, които могат да ви преведат през всички нива на себереализация, разкаяние, пробуждане, промяна на умствено-емоционалните модели, придвижвайки ви все по-нагоре в по-висшите духовни честоти на вибрации, докато не достигнете до правилното „осъзнаване на Бога”, са Учителите на Истината, които действително могат да ви отведат в Небесното Царство.

Ако първото ниво на развитие – стремежът към материални удовлетворения чрез позитивно мислене – задоволяваше напълно търсещите и им носеше всичко, на което са се надявали, досега целият свят вече щеше да е приел вярата в „позитивното мислене”. Това обаче е само началото на духовното пътешествие на по-рано латентната душа и не трябва да се отхвърля или критикува. Психиката вече се пробужда за факта, че отвъд земното измерение има някакво духовно ниво, наречено „Бог”, „всемирна сила“ или „някой там горе”, който отговаря на молитвите.

Не забравяйте, че говорим за съзнание. Психиката започва да осъзнава, че животът е нещо повече от ежедневните занимания и „каквото и да е то”, иска да го изпита, защото лишенията в някои сфери на съществуване – здраве, финансови средства, щастие, любов и т.н. – я подтикват да потърси помощ. Тук проличава действието на същото магнитно-емоционално свързване „Аз искам”.

Но когато чрез своя пречистен контакт със „СЪЗНАНИЕТО ЖИВОТ” пробуждащата се психика се превърне в наблюдател на това, което се случва в ума и емоциите, ще започне да „вижда” някои свои магнитно-емоционални действия на „свързване-отхвърляне”. В крайна сметка тя ще стане достатъчно просветлена, че да отбягва чувствата на „притежание и отблъскване” и ще моли за помощ, за да ги преодолее. Обикновено по това време правилният Учител за търсещата душа ще влезе в живота ѝ. Ако е минавала по жизнения път многократно, тогава ще се появи такъв Учител, който е достатъчно развит, че да я изведе от оковите и робството на его-подбудите и да я въведе в Светлината.

Помнете, че подходът ви към другите трябва да бъде внимателен към тяхното „его”. То е единственото им средство за вътрешно оцеляване, докато не придобият реално и трайно впечатление за Божественото Съзнание и не възприемат, че източникът на сила, енергия и вдъхновение е вътре в тях и едновременно с това ги надхвърля.

Също така трябва да разберете, че като индивидуализации в телесна форма и умствено-емоционална дейност, вие се подчинявате на законите на съществуването. Били са ви дадени индивидуалност, идентичност и безграничен потенциал да достигнете Христовото Съзнание и трябва да платите цената им.

Вероятно в редица прераждания ще изпитвате капризите и многобройните усложнения в живота и взаимоотношенията си, докато не се обучите в това рядко познание за „себе си”. И вероятно в редица предишни прераждания сте правили възмутителни неща, които другите са смятали за „олицетворение на греха”, но именно тези магнитни преживявания на личността са ви помогнали да стигнете до духовните възприятия, които имате днес.

Затова би трябвало да сте способни да приемете, че няма „грях” срещу „Бога” и няма „грях” срещу човека. „Егото” може да упражнява пълен контрол и да постъпва осъдително само когато „душата” все още спи, оплетена в тежките окови на магнитната личност. Ако случаят е такъв, не е възможно да убедите някого, че постъпва несправедливо спрямо другите, защото той няма вътрешно озарение от Светлина, което да му покаже по-добър начин да живее. СВЕТЛИНАТА е блокирана изцяло от магнитното съзнание на егото. Обаче болката, която изпитва (защото всичко, което причинява, се връща при него в пълен размер, че и повече), накрая ще го подтикне да си зададе въпроси за съществуването, а те са средството, чрез което да получи отговори от „БОЖЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ”.

Започнах тази част с думите: „хората вярват, че могат да бъдат преобразени от „Духа”. Сега вече разбирате защо казах, че „няма нищо, което може да бъде преобразено” – защото няма нищо „реално” или „вечно” в личността. Но наистина е абсолютно необходимо тя да бъде премахната, за да може да се разкрие Божествеността вътре във вас.

В Палестина нарекох този процес „да умреш за себе си”, което се оказа плашещо изказване и попречи на много хора да поемат по пътя към най-висшите духовни измерения. И да, последната стъпка при премахването на личността наистина прилича на смърт. Докато преминавате през процеса, губите съществена част от своята човешка/земна същност, но когато борбата най-накрая приключи, облекчението и вътрешният мир са неописуеми. Сърцето е изпълнено с радост; сред тишината на ума ви настъпва една истинска сигурност, отдих и спокойствие. Най-после битката за личен контрол е свършила и ставате „господар” на себе си. Следва време на духовен покой и възстановяване. По-късно идва ред на навлизане в ново измерение на „съществуване”, когато нищо в човешкия свят няма да има същото „значение”, каквото е имало преди.

Хората ви критикуват? По-рано магнитната личност щеше да ви накара да се ядосате заради собствената си несигурност и потребността си да изглеждате съвършени за всички, за да получите одобрение. Без одобрение как ще оцелееш, щеше да нашепва егото, какъв ще бъде животът ти? Но когато гласът му е заглъхнал, няма нужда да търсите сигурност, защото вие сте в БЕЗОПАСНОСТ! Знаете, че сте подкрепяни, поддържани, подхранвани, закриляни, изцелявани от „БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ-ЖИВОТ”, без значение какво мислят другите за вас. Радостта, веселото настроение, щастието, личната реализация и удовлетворение са вътре във вас. Всъщност вече нямате никаква нужда да бъдете различни.

Когато Светлината ви изпълва, освен че сте част от цялата „различност“, но и нуждата, която ви задвижва, е да предадете на хората всичко, което „БОЖЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ-ЖИВОТ” влива във вас във всеки момент, докато поддържате постоянна връзка с това прекрасно измерение вътре в себе си. Вече не отхвърляте личността на другите – всички са приемливи за вас. Осъзнавате, че се нуждаят от любов, а сега вие имате достатъчно, за да им я дадете; не полагате усилия да „обичате безусловно” – това става спонтанно.

<<<Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща>>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *